Onko kitara vireessä? – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kitaran virittämisestä

Onko kitara vireessä?

Kitaran virittäminen on tärkeä osa kitaransoittoa, sillä vain hyvin viritetty kitara tuottaa miellyttävän ja tasapainoisen äänen. Jos kitarasi ei ole vireessä, se voi kuulostaa epämiellyttävältä ja epätarkalta. Tässä artikkelissa käsittelemme kaikkea, mitä sinun tarvitsee tietää kitaraasi virittäessäsi.

Miksi kitara pitää viritä?

Kitara on soitin, joka on herkkä ulkoisille tekijöille. Ilman lämpötilan, kosteuden tai kitaran käytön vaikutuksesta kielet voivat mennä epävireeseen. Epävireinen kitara ei tuota tasapainoista ääntä ja voi olla erittäin ärsyttävää soittaa.

Kuinka virittää kitara?

Kitaran virittäminen on helppoa, kun tiedät mitä teet. Seuraavassa on joitakin yleisiä tapoja virittää kitara.

Viritysmittari

Viritysmittari on helppo tapa virittää kitara. Viritysmittari kiinnitetään kitaran päätyyn, ja se näyttää kunkin kielensä vireen. Kielet voidaan säätää niin, että ne vastaavat näyttössä olevaa virettä.

Korva

Kokeneet kitaristit voivat virittää kitara korvallaan. Tämä vaatii kuitenkin tarkkaa kuuloa ja paljon kokemusta.

Stemmatut virityskoneistot

Joissakin kitaroissa on stemmatut virityskoneistot. Nämä koneistot tekevät virittämisestä paljon helpompaa, sillä ne pitävät kielen vireessä, kun kielet kiristetään.

Kitara-app

Kitara-appit ovat erittäin käteviä virittämisen apuvälineitä. Ne näyttävät tarkan vireen jokaiselle kielelle ja ovat helposti saatavilla matkapuhelimesta.

Miten tarkistaa, onko kitara vireessä?

Kitaran vireen tarkistaminen on helppoa. Seuraavassa on muutamia tapoja tarkistaa, onko kitara vireessä.

Vertaa muihin soittimiin

Vertaa kitaraasi muihin soittimiin, jotka ovat vireessä. Jos kitaraasi kuulostaa erilaiselta, se voi olla epävireessä.

Käytä viritysmittaria

Käytä viritysmittaria tarkistaaksesi, onko kitarasi vireessä.

Kuuntele harmonioita

Harmonioiden soittaminen on hyvä tapa tarkistaa, onko kitara vireessä.

Kuinka korjata epävireinen kitara?

Jos kitara ei ole vireessä, sitä on syytä säätää, jotta se tuottaa miellyttävän ja tasapainoisen äänen. Seuraavassa on joitakin tapoja korjata epävireinen kitara.

Säädä stemmatut virityskoneistot

Jos kitarassasi on stemmatut virityskoneistot, voit säätää kielen vireen kääntämällä virityskoneiston nuppia. Kielen vireen tulee vastata viritysmittarin näyttämää virettä.

Säädä kieliä käsin

Jos kitaraasi ei ole stemmatut virityskoneistot, voit säätää kielten vireen käsin. Aloita kiristämällä tai löysäämällä kielen kiinnittimiä. Kiristäminen korottaa kielen vireen, kun taas löysääminen alentaa sitä. Tarkista kielen vire viritysmittarilla.

Käytä kielitappia

Kielitappi on hyvä apuväline kielten vireen säätämiseen. Kielitapin avulla voit säätää kielten vireen tarkasti.

Vaihda kieliä

Jos kielesi ovat vanhat tai kuluneet, ne voivat vaikuttaa kitaraasi epävireiseksi. Vaihtamalla kielet voit saada kitaraasi takaisin vireeseen.

Miten usein kitara tulee virittää?

Kitaran virittämisen tarve riippuu monista tekijöistä, kuten käytön määrästä, lämpötilasta ja kosteudesta. Yleensä kitara kannattaa virittää jokaisen soiton jälkeen tai ennen seuraavaa soittoa.

Miten säilyttää kitaran vire?

Kitaran vireen säilyttäminen on tärkeää hyvän äänen saavuttamiseksi. Seuraavassa on joitakin tapoja säilyttää kitaran vire.

Säilytä kitara kotelossa

Kitara kannattaa säilyttää kotelossa, sillä se suojaa sitä kosteudelta ja lämpötilan vaihteluilta.

Vältä äkillisiä lämpötilan ja kosteuden muutoksia

Äkilliset lämpötilan ja kosteuden muutokset voivat vaikuttaa kitaraasi epävireiseksi. Vältä tällaisia muutoksia, jos mahdollista.

Säilytä kitara pystyasennossa

Säilytä kitara pystyasennossa, jotta kielet eivät veny tai vääntyile.

Usein kysytyt kysymykset

 1. Miksi kitara ei pysy vireessä?
  • Kitara voi mennä epävireeseen esimerkiksi lämpötilan, kosteuden tai käytön vaikutuksesta. Myös vanhat tai kuluneet kielet voivat vaikuttaa kitaraan epävireisenä.
 2. Kuinka usein kitara tulee virittää?
  • Kitara kannattaa virittää jokaisen soiton jälkeen tai ennen seuraavaa soittoa. Käytön määrä, lämpötila ja kosteus vaikuttavat virittämisen tarpeeseen.
 3. Kuinka voin tarkistaa, onko kitara vireessä?
  • Voit tarkistaa kitaran vireen esimerkiksi vertaamalla sitä muihin soittimiin, käyttämällä viritysmittaria tai kuuntelemalla harmonioita.
 4. Miten säilyttää kitaran vire?
  • Kitara kannattaa säilyttää kotelossa kosteudelta ja lämpötilan vaihteluilta suojattuna. Äkillisiä lämpötilan ja kosteuden muutoksia kannattaa välttää, ja kitara kannattaa säilyttää pystyasennossa.
 5. Voiko kitara mennä epävireeseen, vaikka sitä ei käytetä?
  • Kyllä, kitara voi mennä epävireeseen, vaikka sitä ei käytettäisi. Lämpötilan ja kosteuden muutokset voivat vaikuttaa kitaraan epävireisenä.
Rate article
Add a comment

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Onko kitara vireessä? – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää kitaran virittämisestä
Musiikin historian kehitys
Musiikin historian kehitys: Alkuaikojen sävelmistä moderniin musiikkiin